Raluca-Ioana van Staden

 

Cercetătoare de origine română,  inventatoarea  unui  senzor care determină în mai puţin de 6 minute existenţa cancerului în corpul uman.
Trofeul de Aur pentru cea mai bună femeie inventator,  Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva.
De ce Raluca-Ioana van Staden este V.A.P.
şi de ce poate fi considerată un reper?
Pentru că:
1.            Desigur, după câştigarea Trofeului de Aur la Salonul de la Geneva, în 2010, mass-media s-a înghesuit să o prezinte şi să obţină interviuri, organizaţiile s-au îngrămădit să o invite şi să-i acorde diplome şi tot felul de distincţii şi tot românul s-a înflăcărat de mândrie naţională. Dar nu ştiu, în toţi aceşti 12 ani de studiu, dacă sau câţi români s-au înghesuit să o întrebe de sănătate dar mai ales despre preocupările, cercetările, ideile, realizările şi ambiţiile ei, câţi s-au oferit să o sprijine pentru a realiza toate acestea.
              Cu ocazia unui premiu acordat de Fundaţia Dinu Patriciu spune: „Pentru mine acest premiu înseamnă  recunoaşterea şi pe plan national a rezultatelor muncii de cercetare; ideea că mai contează în ţara aceasta excelenţa; credinţa că mai exista oameni cu suflete mari…”.
2.            Realizările profesionale şi  valoarea cercetătorului sunt însoţite de valoarea omului Raluca-Ioana van Staden.
                 A avut curaj să se întoarcă acasă dintrun motiv precum acesta:  „mă duceam la conferinţe internaţionale şi mă întâlneam cu români, sufeream că pe ecusonul meu nu scrie «România». Nu puteam să-i spun cu toată inima Universităţii din Pretoria «Universitatea mea», aşa cum fac cu Universitatea din Bucureşti”. Sau precum acesta: „ Îmi doream ca toate rezultatele mele să fie asociate cu ţara unde m-am format profesional. Îmi doream să pot forma studenţii români aşa cum am făcut-o cu cei din grupul de cercetare din Pretoria.”
               S-a întors şi, spre deosebire de enorma majoritate, mai mult face decât cere, organizează, consolidează, însufleţelte şi cu siguranţă va lasă ceva în urmă (un laborator de înalt nivel, echipe de cercetare,  tineri  care au ce şi de la cine să înveţe şi, poate, motiv să spere).
              Referitor la posibilitatea unor câştiguri pe măsură  în urma invenţiei prin care cancerul va putea fi descoperit în stadiu incipient cu ajutorul unui senzor , inovaţie ce i-a adus celebritatea, Raluca Van Staden spune cu modestie: „Mulţumirea mea e să ştiu că foarte mulţi oameni au fost salvaţi cu acest dispozitiv. Banii nu se potrivesc cu activitatea de cercetare. Aţi văzut vreun cercetător bogat?! Eu nu!”
              Nu multe persoane dau dovadă de o înţelegere adâncă, nu multe persoane reuşesc să vadă îmbinarea, universală, a tot ceea ce ne înconjoară.  Pentru mulţi, anume elemente sau domenii par şi rămân total paralele şi chiar opuse. Raluca-Ioana van Staden nu este doar « practicanta » a două activităţi  atât de diverse precum muzica şi cercetarea ştiinţifică în domeniul chimiei dar, cu siguranţă, realizează, simte întrepătrunderea, armonia sau armonizarea, punctele comune sau de întâlnire, completarea celor două domenii. „Arta de a canta se îmbină perfect cu arta analizelor chimice„. Credeţi-mă, cine a trecut prin asta înţelege.
3.            Nu doar idei valoroase pentru cercetare dar şi gânduri bune pentru România.
              „Câstigarea premiilor a crescut vizibilitatea nu numai a ideilor prezentate, dar si a laboratorului unde lucrăm si implicit a Institutului National de Cercetare pentru Electrochimie si Materie Condensată.” ( Raluca-Ioana van Staden)
               Întro ţară în derivă, întrun regim care a dus (între altele) la  o degradare morală fără precedent , care prin umilinţe repetate a dus la pierderea demnităţii, a speranţei şi a oricărui licăr (şi aşa firav şi adesea inexistent) de patriotism ori mândrie, Raluca-Ioana van Staden ne transmite astfel de mesaje : „Setea de a cunoaşte si spiritul creator ale acestui popor nu au murit. Avem dreptul de a studia si a crea in demnitate si datoria nobilă de a introduce Romania în circuitul ştiintei si cunoaşterii universale.” (octombrie 2010)
             Apărută parcă din alte vremuri, citiţi şi recitiţi cum sună când cineva(şi nu oricine) spune  întrun anumit context(şi nu oricare) „ţara mea”: „Am venit la Bucureşti să fac o echipă solidă, care să realizeze ceva pentru România. Uite că s-a întâmplat să am dreptate şi să câştig trofeul pentru ţara mea”.
            Deşi a primit cereri de la companii farmaceutice cunoscute pe plan mondial( din Austria, Japonia, Statele Unite ale Americii, Noua Zeelandă) este de apreciat faptul că Raluca-Ioana van Staden a dorit să concretizeze propria cercetare întrun produs „pur românesc”.  Astfel a stabilit deja colaborarea cu MB Telecom, companie romanească apreciată pe plan internaţional şi castigatoare, la rândul său,  a unui trofeu la Salonul de Invenţii de la Geneva. „Dispozitivul final va fi produs în Romania şi testat în Romania, aşa că prima ţara care va beneficia de acest test va fi Romania”, a precizează cercetătoarea. O reuşită excepţională dar mai ales de excepţie pentru România -realizarea unui produs revoluţionar 100% românesc.

  

INVENŢIA
            Raluca-Ioana van Staden împreuna cu soţul său au inventat un senzor care determină existenţa cancerului în corpul uman, la nivel molecular, direct din sânge, printr-o procedura simplă.
            Marele avantaj  este că acest lucru poate fi determinat înainte de a avea simptomele bolii. Astfel,  descoperit la timp, cancerul poate fi tratat cu succes. 
           Cercetările în acest sector sunt de mare actualitate, în lume exista foarte multe incercări dar nici unul dintre dispozitive nu a trecut încă de testele clinice.
           Raluca-Ioana van Staden: „Este vorba despre un senzor. Aceasta este denumirea corecta. Este un senzor pentru determinarea cancerului inainte ca boala sa se manifeste in corp. El determina biomarkerul care este asociat cu un anumit tip de cancer si care se gaseste in sange, atunci cand exista o forma de cancer in corp. Poate descoperi cancerul la ovare, la sani, pe cel gastro-intestinal si de prostata.”
          Ideea realizarii produsului i-a venit la Universitatea din Pretoria. După 12 ani de cercetare, finalizarea proiectului s-a facut în Romania. Continuarea cercetărilor se derulează  în ţară, în cadrul Laboratorului de Tehnică Analitică de Proces.
          Cei doi cercetători au facut deja experimente pe diverse tipuri de cancer (ovarian, la san, gastrointestinal, de prostată) precum si cu markeri generali de cancer.
          Dispozitivul este la fel de uşor de utilizat ca în cazul glucometrului, astfel că atunci când va fi produs pe scara largă va putea fi accesibil oricărui medic sau asistent medical şi chiar oamenilor fără pregatire în domeniu.
          Senzorul detectează biomarkeri din sânge, aceeaşi folosiţi în analizele standardizate din laboratoarele clinice, cu diferenţa că îi poate detecta la nivel de ng/mL – nivelul la care se regăsesc înainte ca pacientul să aibe simptomele caracteristice bolii. 
        „Rezultatele sunt fiabile si spre deosebire de alţi senzori nu e nevoie de o calibrare prealabilă, asta pentru că principiul de funcţionare este unul mai deosebit”.
        „Senzorul în sine – aşa cum este produs în momentul de faţă, costă sub 1 euro şi poate fi reutilizat. Deci, costul analizei este foarte mic.”( Raluca-Ioana van Staden)
        Senzorul va fi introdus in teste clinice pana la sfarsitul anului(2010) şi urmează a fi produs, din punct de vedere tehnologic, împreună cu compania romanească MB Telecom.
        Testul poate fi folosit pentru depistarea maladiei atât in cazul adulţilor cât şi al copiilor.
        Importanţa acestei descoperiri este cu atât mai relevantă cu cât se înscrie în precuparea, extrem de actuală a Parlamentul ui European de susţinere şi a intensificare a eforturillor de detectare şi prevenţie a cancerului in Europa. Cancerul este cea de-a doua cauză de deces de pe continent,  anual fiind diagnosticate trei milioane de cazuri noi de cancer, iar 1,7 milioane de persoane mor din cauza acestei boli.
PREMII, DISTINCŢII, RECUNOAŞTERI
• la doar 41 de ani este deja prezentă  în „Who´s who” şi în alte dicţionare bibliografice internaţionale (Who’s Who in the World;  Who’s Who in Science and Engineering; Dictionary of International Biography; 2000 Outstanding People of the 20th Century)
8 medalii din aur din care 3 cu felicitari din partea juriului la saloane de inventii internationale (Bucuresti, Cluj-Napoca, Moscova, Varsovia, Bruxelles, Geneva) si 6 premii speciale la Salonul de la Geneva 2010
• 2010, Trofeul de Aur al Organizaţiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuală pentru cea mai bună femeie inventator, în cadrul Salonului Internaţional de Invenţii de la Geneva (aprilie 2010)
• 2010, Cetăţean de onoare al oraşului Câmpulung
• 2002, Raikes Medal oferita de Institutul de Chimie al Africii de Sud
• 2002, National Research Foundation President Award
• 2001, Premiul pentru excelenţă  în cercetare oferit de Universitatea din Pretoria
• 1999, premiul  IUPAC pentru tineri cercetatori
• 1997, premiul Wilhelm Simon oferit de World Laboratory, Zurich
Se adaugă:  Diploma de Excelenta pentru activitatea de inventica si Diploma de Excelenta pentru reprezentarea cu success a Romaniei la Salonul International de Inventii de la Geneva 2010 din partea ANCS (2010);  premiul al II-lea la sectiunea Cercetatorul anului  în cadrul Galei Premiilor în Educatie,  Fundatia Dinu Patriciu(2009) şi altele.
În semn de recunoaştere a meritelor şi activităţii sale a fost şi este invitată la diverse manifestări şi evenimente, la care se alătură numeroase apariţii şi interviuri în mass-media
• Petru Luhan , europarlamentar, a organizat în cadrul Parlamentului European( iunie 2010) conferinţa cu tema „Combaterea cancerului – o prioritate a UE”, având-o ca invitată specială pe Raluca van Staden, care a avut astfel ocazia să prezinte oficialilor senzorul care depistează cancerul.
• invitată(2010) de către Fundatia Leaders cu ocazia lansării programului  Mentoring by Leadership School pentru a le vorbi  tinerilor „despre pasiune si perseverenta, dar si despre motivatia prin care a reusit sa faca o schimbare in bine in lumea medicala”
• invitată (2010) la Radio Romania Actualitati  
    
STUDII,  ACTIVITATE, PARTICIPĂRI
• Diplome de licenţă (1992) şi de doctorat(1997, doctor în chimie) în cadrul Facultăţii de Chimie – Universitatea din Bucureşti
• În 1996 a terminat şi Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie Muzicală (specializarea Pian), din cadrul Academiei de Muzică Bucureşti.  A urmat un master în Compoziţie.
• 1992 – 1997, preparator și apoi asistent la Facultatea de Chimie(Universitatea București) la catedra de Chimie Analitică
• 1998 – 2001 a fost postdoctorand la Universitatea din Pretoria, obţinând apoi o bursă de prestigiu de un an, oferita de Fundatia Nationala de Cercetare din Africa de Sud
• 2002 – 2007 a fost angajata ca Senior Lector si Profesor Asociat la Catedra de Chimie a Universitatii din Pretoria
• Din 2007 până este cercetător (în prezent şi Director ştiinţific) la Laboratorul de Tehnologie Analitică de Proces(PATLAB), filiala din Bucureşti a Institutului Naţional de Cercetare pentru Electrochimie şi Materie Condensată din Timişoara
• A coordonat proiecte de cercetare în Bucureşti şi la Universitatea din Pretoria, Africa de Sud.
Proiectul din Africa de Sud a generat peste 60 de articole in publicatii cotate ISI. Unul dintre aceste articole (redactat de o studenta participanta la proiect) prezinta o inovatie in chimia analitica si a fost publicat in Analytical Chemistry (American Chemical Society) – cea mai prestigioasa revista din domeniu
• A obţinut 6 premii internaţionale pentru activitatea de cercetător ştiinţific.
• A susţinut numeroase conferinţe de specialitate în ţară şi în străinătate, are multe lucrări publicate (peste 163) in reviste international cotate ISI, a publicat trei carti si 8 capitole in carti, la edituri internationale de prestigiu. Pentru acestea a strâns până în prezent mai mult de 900 citări.
• Face parte din birourile editoriale ale unor reviste internaţionale de specialitate cum ar fi: Sensors Letters, Preparative Biochemistry anBiotechnology, Sensors and Transducers Journal, Encyclopedia of Sensors.
• Se implică atât în cercetare cât şi în angrenarea tinerilor, stimulând creativitatea, comunicarea şi menţinerea în actualitate prin conectarea la noutăţile în domeniu.
• Laboratorul său de tehnologie analitica (PATLAB ,) în care lucrează alaturi de sotul ei la proiecte stiintifice revoluţionare, se situează pe locul trei în lume, după SUA si Marea Britanie.
  
SCURTĂ BIOGRAFIE
• Data şi locul naşterii:  16 iulie 1969, Câmpulung, România.
• Raluca Ioana van Staden s-a născut într-o familie de profesori – mama, profesor de limba şi literatura română, iar tatăl său, Ion Ştefan, profesor de chimie la Colegiul Naţional Dinicu Golescu din Cîmpulung. Ea a beneficiat de ajutorul si sustinerea parintilor săi pentru decizia de a se orienta catre domeniul cercetarii si al profesoratului.
• Cursurile primare şi liceale le-a parcurs în oraşul natal, printre cadrele didactice aflîndu-se şi tatăl ei 
• Tatăl său, despre Raluca: „De mică i-au plăcut studiul ştiinţelor exacte şi muzica. Nu am influenţat-o cu nimic, a fost voinţa ei.(…) De mic copil a căutat să studieze mai mult decît la şcoală şi a căutat să ştie mai mult decît alţi copii. Niciodată nu am avut probleme cu ea în privinţa asta. Avea timp şi pentru joacă, dar cartea a pasionat-o mai mult. I-a plăcut însă şi muzica. În clasa I, în paralel cu şcoala, mergea şi la şcoala de muzică. A mai mers şi la balet vreo doi ani şi voia sã urmeze chiar Conservatorul…” (sursa: curier.ro)
• Raluca-Ioana van Staden a terminat facultatea cu 10 şi a fost şefă de promoţie
• A inceput sa lucreze in laborator si sa publice in lucrari de specialitate inca din anul II de facultate.
• Din anul V  a inceput sa frecventeze in paralel si cursurile Conservatorului.
•Şi-a început activitatea profesională ca preparator la Facultatea de Chimie, ajungînd ulterior asistent la Catedra de Chimie Analitică.
• După doctorat, în 1998 a castigat o bursa de prestigiu pentru un stagiu postdoc de doi ani la Universitatea din Pretoria, Africa de Sud. A urmat apoi o alta bursa de un an. În ani petrecuţi în Africa de Sud a urcat treptat treptele carierei universitare devenind profesor asociat. Episodul Africa de Sud  a reprezentat în afara aspectului profesional şi o experienţă de viaţă, iar cerul Africii „cum nu mai văzuse vreodată” i-a rămas cu siguranţă o amintire puternică. De asemenea, a declarat: „regret sistemul medical. Spitalele private parca sunt hoteluri”.
• A plecat din România „din cauză că nu existau instrumente performante şi abia reuşeam să fac rost de substanţe pentru experimente. La cinci zile după ce am ajuns în Africa de Sud au fost achiziţionate ultimele modele de instrumente. Acolo mi s-a pus la dispoziţie absolut tot ce mi-am dorit, aveam acces non-stop în laborator, iar substanţele ajungeau la două zile după ce le comandam.”
• Universitatea din Pretoria, una dintre cele mai bune din lume, era condusă chiar de viitorul său soţ, pe care îl cunoscuse la o conferinţă la Bologna. Se căsătoreşte cu cercetătorul sud-african Jakobus Frederick van Staden în 2001, la Pretoria.  Au împreună un băieţel şi o fetiţă, mai mică cu patru ani. Copiii ştiu trei limbi: africana, în care vorbesc cu tatăl, româna, în care vorbesc cu mama, şi engleza, limba în care părinţii vorbesc între ei.
• După zece ani în străinătate, în 2006 se reîntoarce în ţară punând apoi bazele unui laborator propriu de cercetare (PATLAB) împreună cu soţul său. Din anul 2007 locuiește în România.
 ___________________________________________________________________
Informaţii suplimentare şi surse :
www.patlab.ro 
  www.gandul.info (cum-s-a-lansat-in-africa-cercetatoarea-romana-care-a-inventat-dispozitivul-anticancer)
www.cariereonline.ro 
www.bitpress.ro
www.garbo.ro/De-vorba-cu-femeia-care-revolutioneaza-tratarea-cancerului

http://www.curier.ro

http://medicaacademica.com
http://www.libertatea.ro
http://www.impactnews.ro
http://healthy.kudika.ro
Acest articol a fost publicat în REPERE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Raluca-Ioana van Staden

  1. I’ve been following your blog since you started. You have made amazing progress. This site is an inspiration for all pursuing a long transition versus the big chop.

    – Rob

Lasă un comentariu