EXISTA in ROMANIA

Ca în orice ţară, în România există tot felul de lucruri, de locuri, de oameni etc.
Când spui “există în…”  implicit te gândeşti la ceva deosebit, interesant, unic ori cel puţin caracteristic.
România nu este nici pe departe “Land of choice” (choice= alegere, opţiune, alternativă) ci poate the land of no choice (=nici o alegere, fără alegere, fără opţiuni, fără alternative). Dacă cineva(!) tot a adus vorba de alegere, România este ţara alegerilor preconcepute (am ales o alăturare forţată a termenilor dar extrem de relevantă).
Fie că este vorba de alegerile noastre(din orice domeniu şi de orice natură), fie că este vorba de alegerea străinilor de a privi spre România sau a veni în România, toate stau sub semnul ideilor preconcepute şi nu mai contează sumedenia de motive cărora li se datorează.
Fără a cerceta, fără judecată, fără cunoştinţe mai amănunţite, fără vreo experienţă personală de orice natură,  se ştie mai degrabă că “există România” decât ce “există în România”.
În ceea ce ne priveşte, cedând în faţa reclamelor, a tabloidelor, a asaltului mediatic şi a practicilor concertate şi constante de a promova non-valori, no name-uri şi no place-uri, în faţa atâtor aspecte şi evenimente negative, în faţa atâtor lucruri sau locuri care nu ne spun nimic, nu transmit, nu ne îmbogăţesc, nu ne impresionează şi nu… nu… nu… “există în România” devine un peiorativ şi repetitiv “asta-i România!”
Cu părere de rău faţă de cei foarte mândri de ţara lor şi de locurile natale şi spre bucuria celor care nu găsesc prea multe motive nici pentru a fi mândri şi nici pentru a fi foarte ataşaţi de acestea, îmi exprim opinia că “EXISTĂ ÎN ROMÂNIA” nu poate fi un capitol foarte vast, măcar prin comparaţie cu extrem de multe alte locuri, ţări etc.
Toate acestea nu exclud existenţa unor simboluri, caracteristici şi alte chestii interesante care merită cunoscute şi nu exclud nici faptul că în România poţi găsi locuri, activităţi, tradiţii, evenimente şi alte chestii frumoase de văzut şi bine de ştiut.

_________________________________________

Deschiderea prin cuvinte

Sigur, aş fi putut deschide pagina „Există în România” cu obiective cunoscute şi recunoscute ca fiind reprezentative pentru România, aş fi putut deschide pagina cu acele câteva lucruri, persoane sau activităţi inedite ori excepţionale ce aparţin acestui spaţiu pe care-l numim ţara noastră etc.
Nu am ales să încep prin cuvânt doar pentru că …
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s