Vocabularuri şi exprimături

         Revoluţia a fost scurtă dar lupta continuă.
         VIP-urile  şi „personalităţile” zilelor noastre sunt în luptă permanentă cu limba română.
         Limba română a renăscut astfel postrevoluţionar din eşecele trecutului iar aceste succesuri merită neapărat aplauzuri.
         Putem bănui că orice persoană care a reuşit performanţa să treacă de gimnaziu sau  măcar prin gimnaziu fără pile sau plocon la profesori şi director, nu mai vorbim de liceu, ceea ce deja te face special, ar putea exclama: „aşa ceva nu este posibil!”.
         Ba e posibil!
         Ei bine, dar ce ştie poporul? Noroc că au intervenit absolvenţii de facultăţi, absolvenţii a tot felul de cursuri la institute care sună bine, deţinătorii de masterate şi doctorate, înalţii funcţionari şi reprezentanţii naţiunii, care, probabil, s-au simţit îndreptăţiţi ori chiar obligaţi (după atâta şcoală) să revoluţioneze limba română. Aşa au înlocuit comunisto-dictatoriala „limbă de lemn” (de care s-a făcut atâta caz şi haz după Revoluţie) cu o limbă liberă, adică total lipsită de reguli şi restricţii, colorată ori chiar exotică şi de fiecare dată altfel.
         În definitiv- nu-i aşa?- nu contează cum spui ci ceea ce spui, şi de fapt nu contează nici ceea ce spui ci ceea ce intenţionezi să spui,  dar de fapt de fapt nu contează nici măcar ce intenţionezi să spui ci ceea ce vrei sa se înţeleagă că spui, iar dacă poporul nu se prinde de asta este prost, deci cu atât mai bine!

____________________________________________

BOC, CAMPION LA LIMBI…de lemn
1. O exprimare pe măsura premierului : scurtă şi cu susu-n jos!

 ____________________________________________

…se lucreaza!

Aşteptăm contribuţia şi semnalările dvs. pentru completarea bazei de date utilizată la realizarea articolelor.

Vor urma şi opinii pertinente cu privire la limba română şi importanţa comunicării prin limbaj, doar pentru a nu lua totul în râs.

Reclame

3 răspunsuri la Vocabularuri şi exprimături

 1. Am multe maxime si cugetari de-ale fetelor cu care lucrez( multe studente sau chiar absolvente de facutlate ). Iata una dintre ele….eram in Grecia, in muntii Olimp, la peste 2000 m altitudine si uimita ca vede pietre si numai pietre , fata ma intreaba : ” Aici e fauna, stepa sau campie? „

 2. Dragos zice:

  Nu e vorba de un VIP (sau VAP, sau VAX), ci de exprimarea unei studente la PR.
  ”Trenul asta are multe vagonuri”

  • roka zice:

   Pe asta nu o stiam. Lucrez la un alt material si daca e pe bune as vrea sa imi transmiti detalii la „vagonuri”. Asa cum cititorii observa, chiar daca abia se contureaza profilul DOC, intentionez sa merg mai mult pe sinteze, pe relevarea unor realitati, fenomene etc. Asta ia timp. Oricum suntem asaltati de tot felul de stiri si comentarii pe care oricine le gaseste foarte usor. Pentru a intelege ceva din toate acestea(altfel de ce le-am citi/urmari etc.?) este nevoie de ceva mai mult-de exemplu o mica pauză pentru respirat şi eventual pentru raţionat, la care sa se adauge acele informatii, date, sinteze care să ne permita sa intelegem, sa tragem concluzii (daca tot ne-am apucat de gandit). In rest, o zi buna… în măsura în care putem avea aşa ceva.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s